Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

TOP 5: A világ legfurcsább karácsonyi ételei

Halászlé, rántott hal, töltött káposzta, bejgli. Az igazi magyar karácsonyi menü elengedhetetlen darabjai. De vajon mit esznek a szeretet ünnepén a világ más tájain?

 

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, és ez bátran átültethető országokra is. Amíg hazánkban igazi ínyencségnek számít a halászlé, addig a világ más pontjain ferde szemmel néznek ránk, hogy miért főzünk halat paprikás lében, és miért esszük olyan nagy átéléssel.

 

Ez azonban fordítva is igaz, a világ más tájainak konyhái jócskán eltérnek a nálunk megszokottól. Nincs ez másképp a karácsonyi menükkel sem. Íme néhány érdekes ünnepi étel a nagyvilágból.

 

Gyorséttermi csirke – Japán

 

Bár az ázsiai országban elenyésző a keresztény lakosság száma, így is van egy igen fura szokásuk. Az 1970-es években a Kentucky Fried Chicken gyorsétteremlánc egy igen sikeres reklámkampányt vitt végig a szigetországban, népszerűsítve a csirke ünnepi menüként való fogyasztását, ami számos nyugati országban régi tradíció. A kampány óta rengeteg japán keresztény család költi el ünnepi vacsoráját a KFC gyorséttermeiben.  

 

 

Szénsüti – Olaszország

 

Számos országban szokás szénnel „jutalmazni” azokat a gyerkőcöket, akik sokszor tettek rossz fát a tűzre az évben, ám az olaszoknál meg is eszik. Persze nem igazi szenet, csak egy keménycukorkát, ami nagyon hasonlít a tüzelőanyagra. A szokás Befana legendájához kapcsolódik. Egy idős hölgyhöz, aki a Télapóhoz hasonlóan meglátogatja a gyerekeket és finom cukorkával tömi tele a cipőjüket, ha jók voltak, és szénnel, vagy az említett keménycukorral, ha túl sokat rosszalkodtak.  

 

 

Kiviak és Mattak – Grönland

 

A fent említett ételek, bár furának hangzanak, mégsem tűnnek emészthetetlennek a mi gyomrunk számára. Ellentétben például a Kiviakkal. Ez a grönlandi „csemege” valószínűleg tényleg csak az ottani őslakosok számára jelent gasztronómiai élvezetet. A kiviak ugyanis egy helyi madárból, az aukból készül, amelyet egészben fókabőrbe göngyölnek és hét hónapra a föld alá temetnek. Ezután kiássák, majd úgy, ahogy van, tálalják. Ha már az inuit karácsonyi ínyencségeknél tartunk, nem maradhat ki a felsorolásból a Mattak sem. Ez a különlegesség gyakorlatilag nyers bálnazsír bőrrel együtt, amelyet bevagdosnak, és az így kapott kockákat vagdossák le a bőrről, hogy aztán jóízűen elfogyasszák.  

 

 

Mopane – Dél-Afrikai Köztársaság

 

Világ körüli gasztronómiai utunkból az afrikai kontinens sem maradhat ki. Nem meglepő módon itt is találunk egészen meghökkentő karácsonyi menüt, méghozzá a Mopanét, amely Dél-Afrikában rettentő népszerű. Ez az étel a kis pávaszem nevű lepkefaj lárvája kisütve. A Mopane amellett, hogy tradicionális karácsonyi finomság arrafelé, komoly proteinforrás is, ezért az ottani lakosok bármikor szívesen fogyasztják.  

 

 

Smalahove – Norvégia

 

Végezetül egy szintén furcsa nevű étel, ami aligha kerülne terítékre hazánkban. A Smalahove a norvégok egyik kedvenc karácsonyi fogása. Az étel bárányból készül, de aki egy kiadós steak-re vagy pörköltre gondol, nagyot téved. A Smalahove egészben elkészített bárányfej, amit többféleképpen készítenek: szárítva, főzve, füstölve is szívesen fogyasztják. Ha ez még nem lenne elég, sokszor az állat agyát sem távolítják el, és miután megfőtt, előszeretettel kanalazzák ki. A Smalahove régebben a szegény emberek étele volt, akik nem tehették meg, hogy elpazarolják a bárány akármelyik ehető részét is, így a fejét is elfogyasztották.