Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

Péntek 13: a legfurább babonák, amik balszerencsét hoznak?

 

Összegyűjtöttük, mi hozhat még balszerencsét ezen a napon.  

Az ókori Rómában úgy tartották, hogy a 13 a halál és a rombolás előjele. A skandináv mitológia szerint, ha egy asztalhoz 13 ember ül, az szerencsétlenséget hoz. A keresztények pedig úgy tartják, hogy a péntek szerencsétlen nap, hiszen e napon feszítették keresztre Jézust. Az utolsó vacsorán 13-an ültek az asztalnál.

A péntek 13-át pedig már a középkor óta balszerencsét hozó napként tartja számon a néphiedelem. 

A világ minden tájáról gyűjtöttünk össze olyan tárgyakat, szokásokat, mozzanatokat, amelyek a babonák, néphiedelmek szerint szerencsétlenséget hoznak. A legismertebb kétség kívül a fekete macskákhoz kapcsolódik, hiszen köztudott, ha egy átsétál előttünk az úttesten, nem számíthatunk túl nagy szerencsére.

Vannak azonban ennél sokkal furább babonák is. A keleti kultúrákban például, ha valaki nyilvánosan köpköd, balszerencsét zúdít saját nyakába. A köpés ugyanis a hiedelem szerint láthatatlan lelkeket érhet, ezért tiszteletlenség, így a köpködőt átok és balszerencse sújthatja.

Az egyébként szerencsét hozó patkó is lehet pechünkre, ha például fejjel lefelé helyezzük a falra, mert ilyenkor a szerencsénk kihullhat belőle.

Szintén szerencsétlenséget jelez, ha színházban járva kimondjuk a „Macbeth” szót, ha egy kép leesik a falról, ha rálépünk egy sírra, zsebkést adunk ajándékba, vagy ha zárt térben kinyitunk egy esernyőt. Sokak szerint az ilyen napon kötött házasság csakis válással érhet véget.

És bár a babonákban rengetegen hisznek, érdemes néhány ellenérvet is felhozni velük szemben. 

A Péntek 13-a például Olaszországban épp az ellenkezője, szerencsét jelentő szám. Számos spanyol ajkú országban a péntek helyett a kedd 13-át tekintik a balszerencsét hozó napnak, és ugyanígy tesznek a görögök is. Olaszországban pedig a 13-a helyett péntek 17-e jelent balszerencsét.

Mint ahogy a fekete macskák kapcsán sem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy szerencsétlenséget jelentenek, hiszen rengetegen tartják őket házi kedvencként. 1961-ben például egy hollywoodi horrorfilm forgatásához kerestek fekete macskát, melyre szereplőválogatást írtak ki. Az eseményen 152 macska jelent meg gazdájával együtt. Az akkor készült fotó azóta is ikonikus felvételként maradt fent az utókor számára.

Az Amerikai Fóbia Intézet kutatásai alapján mintegy 17 és 21 millió közé tehető azon amerikaiak száma, akik rettegnek péntek 13-tól, ezzel a világ leginkább félelmet keltő napjává és dátumává téve azt. Sokan olyannyira félnek a baljós dátumtól, hogy aznap teljesen felrúgják rutinjukat, szabadnapot vesznek ki, hogy ne kelljen kimozdulniuk otthonról, és sokan az egész napot az ágyban fekve töltik. Felmérések szerint egy péntek 13-i napon 800-900 millió dollárt veszít az amerikai gazdaság emiatt. Sok helyen nincs az utcákban 13. számú ház, a toronyházakban 13. emelet, a kórházban, a panzióban 13.-as szoba, a színházban és a repülőkön 13. sor...

Időről-időre pedig napvilágot látnak tanulmányok, melyek azt bizonyítják, péntek 13-án valóban megsokszorozódik a balesetek, szerencsétlenségek száma.

Egy évben legalább egyszer előfordul a jeles nap, maximum pedig három alkalommal retteghetünk péntek 13-ától egy esztendőn belül. A világtörténelem során számos történelmi személyiség, híresség született péntek 13-án, így például Margaret Thatcher vagy Fidel Castro is.

A balszerencsét érintő babonák tehát ugyan évszázadok óta a néphiedelem részét képezik, de számos esetben bizonyságot nyert már, hogy nem feltétlenül kell hinni a valódi erejükben.

Fotó: life.com