Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

Minden, amit a hógömbökről tudni szerettél volna

Minden, amit a hógömbökről tudni szerettél volna

A hógömbök manapság az egyik legkülönlegesebb, legelegánsabb ajándéknak számítanak. Történetük egészen a 19. század végéig nyúlik vissza. 

 

Pontos feljegyzések nincsenek arról, mikor készültek az első hógömbök, de a fellelhető információk a 19. század elejét jelölik meg. Ekkor Franciaországban az üvegfúvás melléktermékeként készültek gömbök, amiket először papírnehezékként használtak.  

 

Az első igazi hógömböket az 1878-as párizsi világkiállításon mutatták be, egy évvel később pedig már több mint öt cég gyártott hógömböket, amik így gyorsan terjedni kezdtek Európában. 1889-ben, a francia forradalom centenáriumának évében rendezett párizsi vásáron mutatták be azt a hógömböt, amiben a szintén az évforduló emlékére épített Eiffel-torony volt látható.

 

A hógömbök hamarosan szerte Európában kedveltté váltak, Angliában a viktoriánus-korszakban terjedtek el, Amerikába pedig az 1920-as évek környékén érkeztek meg és rövid időn belül sokan váltak lelkes gyűjtőikké.  

 

A 19. század végén egy osztrák sebészeti eszköz készítő, Erwin Perzy védette le a németül Schneekugel, angolul snow globe néven ma ismert hógömböket. A szakember eredeti célja az volt, hogy egy rendkívül erős, sebészlámpaként használható fényforrást alkosson. Amikor azonban a gyertya fényerejét különböző fényvisszaverő tárgyak segítségével igyekezett növelni, elmondása szerint ezek csillogása keltette benne a hóesés illúzióját, ez adta az ötletet a hógömbökhöz.

 

Perzy ezután megalkotta első hógömbjét a Mariazell-i bazilika makettjével, majd testvérével, Ludwiggal közösen kezdett el hógömböket készíteni, kisvártatva pedig meg is nyitották boltjukat Bécsben. Az üzlet és a manufaktúra napjainkban is családi vállalkozásként működik. A Perzy-család termékeit napjainkban a világ szinte minden tájára exportálják, a „hópihék” összetétele pedig a mai napig családi, hétpecsétes titok.

 

Az 1950-es években az üveg mellett megjelentek a műanyag hógömbök is, napjainkra pedig Kína és Hong Kong vált a tömeggyártás központjává. Az igazán igényes és kifinomult darabokat azonban máig Ausztriában gyártják. A hógömbök leginkább karácsonyi kivitelben készülnek, de természetesen sok egyéb más változatban is kaphatók.

 

És hogy miből is van a hógömb? Általában a gömböt nehéz ólomüvegből készítik. Alja legtöbbször kerámiából készül, csakúgy, mint a belsejében található életképek. A hópihék anyaga igen sokféle lehet: csontdarabok, porcelán, fűrészpor vagy oldhatatlan szappanpelyhek, a Perzy-gömbök esetében pedig máig titok, miből készülnek. A gömbben található vizet könnyű olajjal keverik, majd fagyállót, általában glicerint vagy glikolt adagolnak hozzá, ami a „hóesést” is lassítja.

 

A mai modern hógömbökbe pedig már felhúzható vagy elemmel működtethető zeneszerkezeteket is elhelyeznek, melyek karácsonyi dallamokat játszanak, fokozva az ünnepi hatást, az életképeket motor, vagy felhúzószerkezet mozgatja, az igazán exkluzív darabokban pedig motor működteti a hóesést is.

 

Ha szeretnéd magadat, vagy egy szeretteidet meglepni egy csillogó, zenélő karácsonyi hógömbbel, látogass el honlapunkra, a jatekanno.hu-ra. Kínálatunkban rengeteg különböző hógömböt találhatsz, a legismertebb és legnépszerűbb karácsonyi dallamokkal, köztük egészen exkluzív darabokkal és újdonságokkal. Kínálatunkat ide kattintva találod meg!

 

Wikipédia alapján.  

Tartalomhoz tartozó címkék: hír történet