Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

Egy különleges ajándék: a karácsonyi forgó

Ha igazán különleges karácsonyi ajándékot szeretnél, ami ráadásul évről-évre ékessége lehet a közös családi ünnepnek, lepj meg valakit egy gyönyörű karácsonyi forgóval.

 

Bár Magyarországon még manapság sem terjedtek el igazán, ezen a csodálatos karácsonyi dekorációk története több száz évre, a középkorba nyúlik vissza, eredetüket pedig Németországban kell keresnünk.

 

A forgók a német Érchegységbeli eldugott kis falvakban jelentek meg először, a kezdetekben a mennyezetre függesztették fel őket. Ezek voltak a karácsonyfák előfutárasi, és eleinte virágokkal, girlandokkal díszítették őket.

 

Az 1700-as években egyre inkább elterjedtek, először Olaszországban és Angliában, de később bevándorlók által Amerikában is meghonosodott. A mai forgók jellemzően fából készülnek, általában három-nyolc emelet magasak, tetejükön propellerrel.

 

A forgók alján, illetve szintenként legtöbbször négy kis gyertyatartót találunk, az ezekbe helyezett gyertyákat meggyújtva a felszálló hő energiája mozgásba hozza a propellert. A forgó szintjein különböző karácsonyi motívumok, betlehemes jelenetek elevenednek meg.

 

A karácsonyi forgók az 1830-as években, a kerozin feltalálásával váltak igazán ismertté és népszerűvé. Addig az emberek lehetőségeikhez mérten drágán tudtak csak gyertyához jutni, vagy repceolajat használtak.

 

Ahogy azonban a forgók megvilágítása olcsóbbá vált, a gyönyörű dekoráció egyre gyorsabban kezdett terjedni. A karácsonyi forgók napjainkban is rendkívül népszerű díszei a szeretet ünnepének, igazi hazájuk pedig továbbra is Németország, ahol gyakran előfordulnak óriási, utcai kivitelben is a karácsonyi vásárok egyik fő attrakciójaként.  

 

Ha valami igazán különleges ünnepi dekorációval dobnád fel idén a karácsonyi vacsoraasztalt vagy a nappalit, neked is lehet saját karácsonyi forgód.

 

A jatekanno.hu széles választékkal vár, melyben reményeink szerint megtalálod a számodra legjobban tetsző forgót. Választhatsz egyszerű, apró egyszintestől egészen az óriási, ötszintesig.

 

Kínálatunkban találsz natúr fából készült, és színes darabokat is, a tökéletes karácsonyi idill érdekében pedig kifejezetten a forgókhoz való gyertyát is beszerezhetsz webáruházunkban, amikből háromféle szín közül választhatsz.

 

 

Wikipédia alapján