Termékek Menü
MÁSNAP NÁLAD!
Csomagodat akár másnap átveheted!

5 meghökkentő karácsonyi szokás a világból

A karácsony szerte a világban minden keresztény számára a szeretet ünnepét jelenti. Az ünneplés keretei azonban a világ számos pontján eltérnek, sőt, akadnak számunkra egészen meghökkentő szokások is.  

 

Ha a karácsonyra gondolunk, minden esetben a szeretet, a család jut róla eszünkbe a maga már-már évszázados szokásaival: a fenyőfadíszítéssel, ajándékozással, ünnepi vacsorával és az éjféli misével.

 

Azonban a karácsonyra is tökéletesen illik az „ahány ház, annyi szokás” mondás, hiszen ugyan alapjaiban véve minden keresztény közösség számára ugyanazt jelenti ez a jeles ünnep, mégis sokan, sokféleképpen ünneplik. Az internetet böngészve rengeteg érdekes szokásra bukkanhatunk, ezek közül válogattunk ki néhány kifejezetten furcsát, meghökkentőt.

 

 

Banánfa fenyő helyett

 

India lakosságának mindössze nagyjából 2,3%-a keresztény vallású, azonban ismerve az ázsiai ország népességét, ez is több mint 25 millió embert jelent. Számukra ugyanolyan fontos a karácsony, mint bármely más keresztény közösségben, és ugyanúgy állítanak karácsonyfát is. De nem ugyanolyat. A fenyőfák hiányában ugyanis más megoldást kellett találniuk, Indiában ennek okán általában banánfát vagy  

 

Karácsonyi cipőhajítás

 

Csehország karácsonyi szokásai között is találhatunk egy igen furcsát, ami azokat a hölgyeket érinti, akik életük párját keresik. Szenteste napján a szokás szerint meg kell állniuk a bejárati ajtónak háttal, attól pár méterre, kezükben kedvenc cipőjükkel. A lábbelit a válluk fölött el kell dobniuk az ajtó felé, és ha az a földre esve orrával az ajtó felé néz, az azt jelenti, hamarosan férjhez fognak menni.

 

 Az emlékezés fura módja

 

Finnországban egy hihetetlenül bensőséges, ám egyben fura szokás is színesíti a karácsonyt. Az északi nép tulajdonképpen összeköti a szeretet ünnepét a Halottak napjával. Szenteste napján ugyanis a finnek ellátogatnak a temetőkbe, hogy elhunyt szeretteikkel lehessenek és milliónyi gyertyát gyújtva borítják fénybe a sírkerteket. Lefekvés előtt aztán ételt tesznek ki az asztalra és nem az ágyukban, hanem a földön alszanak, hogy ha valamelyik szerettük lelke hazalátogat, legyen mit ennie és legyen hol aludnia.

 

Pókhálóval díszített karácsonyfák

 

Egy rettentően furcsa szokással Ukrajnában is találkozhatunk, ahol műpókokkal és műpókhálóval díszítik a fákat boa és üveggömbök helyett. A tradíció a helyi néphiedelem szerint egy szegény asszonyhoz köthető, akinek nem állt módjában feldíszítenie a fenyőfáját, ezért csupaszon állította fel a házában Szenteste. Másnap reggel, mikor gyermekei felébredtek és megnézték a fát, látták, hogy körös-körül pókháló szövi be. Kisvártatva felbukkant a nap a horizonton, első sugarai besütöttek az ablakon, megvilágítva a fát és a rajta lévő pókhálót, amely ettől arany és ezüst színekben csillogott. Ettől kezdve a család nem is akarta másképpen dekorálni a karácsonyfát. Ezzel együtt az ukránok úgy tartják, aki karácsony reggelén pókhálót lát, azt nagy szerencse fogja érni.

 

 Karácsonyi finomságok, amikhez jó gyomor kell

 

Minden országnak és népnek megvannak a saját maga karácsonyi ételei, és ezek között rengeteg érdekeset találni, de a grönlandiak talán az összeset felül tudják múlni két „ínyencségükkel”. Az egyik a Mattak, ami nyers bálnabőr, amin bálnazsírt is hagynak. Az íze a helyiek szerint a kókuszéra hasonlít, de nem grönlandi ember gyomra nagyon nehezen képes befogadni. Hát még a Kiviakot. A másik grönlandi karácsonyi csemegéhez az Auk nevű apró, sarkvidéki madarakat egészben, tollastól fókabőrbe göngyölik, majd hónapokra elássák, karácsonykor pedig boldogan falatoznak a már jócskán bomlásnak indult húsból.